”Det internationella basketförbundet, FIBA, förbjuder av säkerhetsskäl alla slags huvudbonader som är bredare än fem centimeter på plan. Detta måste det svenska basketförbundet rätta sig efter: Inga kepsar, tomteluvor, luciakronor eller slöjor på plan.”

Så lyder ingressen till ett inlägg som Ann Heberlein idag publicerade på GP.se

Läs hela inlägget >>

Detta är även ett problem för andra religioner som använder sig av religiösa huvudbonader. Inom vår kyrka är durkslaget troligtvis den mest, utåt sett, kända huvudbonaden. Utöver durkslaget är även kaptenshattar och sjömansmössor väl använda vid olika högtider. Så klart ställer regler som dessa till det för oss och vi kan inte kommentera hur organisationer bör gå till väga för att inkludera andra religioner än vår egen.

Vi ställer oss bakom beslut som grundar sig på att människor inte ska komma till skada. Men vi är väldigt tydliga med att vi inte ställer oss bakom beslut som inkräktar på vår religionsfrihet. Samtidigt är vi en mycket flexibel religion med mycket oklara traditioner. Ännu har vi inte fått in några rapporter om att våra medlemmar känner sig drabbade av beslutet.

pastafarian

Vi är dock beredda på en jämkning mellan oss och basketförbundet.
Vi förstår att durkslag som ofta är rätt stora och otympliga samt tillverkade i hårda material som plast och metall kan komma att skada andra idrottsmän. Det framgår tydligt i kryddorden att ingen människa ska skada en annan människa. Därför kommer vi att ta fram mindre durkslag, gjorda i tyg som går att fästa med en hårsnodd så att idrottspersoner hängivna till hans heliga nudlighet ostört kan vara både idrottsperoner och pastafarianer.

En minoritet inom vår rörelse är de muslimska pastafarianerna. De bär vanligtvis ett täckande durkslag. De muslimska pastafarianerna gör dock ingen skillnad på män och kvinnor vilket leder till att alla som vill och som anser det vara nödvändigt bär täckande, eller heltäckande durkslag. Vi har ännu inte fått någon kommentar från deras talesperson hur de kommer gå vidare med detta.

 // Pastapräst Pestorino
Pastapräst, Hässleholms Pastafariska Församling
Pastafarian Islam is the lovechild of the world’s only two monotheistic religions. Adherents of the belief are called Pastafarian Muslims. Pastafarian Muslims believe that the prophet Pirate Muhammed is the messenger of the Flying Spaghetti Monster and that his written works, the Pasta Qur’an (translated in English as the Pasta Cookbook), are direct recitations from the words of the Supreme Noodly Being.
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Flest Röster
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kenny Kalebsson
Kenny Kalebsson
5 år sedan

Hej, jag skulle mer än gärna vilja utbilda mig till pastapräst, både för att kunna driva en församling samt att kunna få mer kunskap om vår religion, hur går jag vidare med detta?

Mvh Kenny.

Sofie Ward
Admin
5 år sedan
Yves Forban
Yves Forban
5 år sedan

Ramen

Sofie Ward
Admin
5 år sedan
Reply to  Yves Forban

Ramen!

Into Lerant
Into Lerant
4 år sedan

Är Svenska Pastafarikyrkan öppen för glutenintoleranta?

Mvh, Into

Pasti pastaron
9 months sedan
Reply to  Into Lerant

Nej man får icke vara gluten inom vår religion

gnoop
gnoop
2 år sedan

Ramen brödrar och systrar, ramen!

naenae
naenae
2 år sedan

ramen brother and sisters

Pasti pastaron
9 months sedan

nej det är icke godkännt

Pasti pastaron
9 months sedan

Är det ok och fira med fullcornspasta?

Pasti pastaron
9 months sedan

Är det okej att fira högtiderna med fullkornspasta?

Pasti pastaron
9 months sedan

Går det bra att använda fullkornspasta vid högtiderna. Jag behöver fibrer.