Medan alla dagar tillbringade som Pastafarian verkligen är strålande, finns det några speciella dagar, allmänt känd som ”Holidays” eller på svenska som ”Helgdagar”, då vi tillsammans med familj, vänner och alla andra som vill vara med, firar hans Nudliga närvaro. Ganska många dagar är dedikerade till av kyrkan utnämnda helgon.

Även om de inte kommer att nämnas i detta avsnitt ska vi rätta till ett för många oroande missförstånd. Kocken Boyardee är inte ett helgon och kanske inte ens  en verklig person.

Fredag

Detta är den allra heligaste av pastafarianernas Helgdagar och äger rum varje vecka. Under denna Högaktade dag uppmuntras pastafarianerna att ta det lugnt och, om möjligt, försöka hitta lite solljus. Fredagar är dedikerade till de ideal som finns i ölvulkanen och strippfabriken, och man kan inte göra mer för att hedra hans Nudliga Bihang än att beakta Fredagar med den yttersta fromhet.

Pastan

Första fredagen i April

Under denna tid uppmuntras Pastafarianer över hela världen  att äta kopiösa mängder av pasta, vanligtvis spagetti, som tillagas ”i hans avbild” av familjemedlemmar klädda som pirater.

Pastan firar den tid då det Flygande Spaghettimonstret började vidröra personer med hans Nudliga bihang. Många historier om detta betydelsefulla tillfälle har förts vidare genom århundradena, och det är intressant att notera att de alla skiljer sig markant från varandra. Vissa är knappt ens begripliga. Oavsett vilken ens egna version av historien är så tar alla troende del av pastan och utför ritualen Ögonlappens gång, där varje medlem vid bordet turas om att bära en lapp för ögat och talar om varför han eller hon är glad över att ha berörts.

Ramendan

Slutet av Juni – Början av Juli

Denna pastafariska högtid är analogt med den islamiska fasteperioden Ramadan. Ramendan kommer ungefär samtidigt Ramadan, och de två högtiderna delar faktiskt många likheter. En av de stora skillnaderna mellan de två är dock att Pastafarianer inte fastar eller ber, eftersom detta skulle strida mot deras bräckliga moral. Istället tillbringa Pastafarianer några dagar i månaden med att bara äta nudlar och minnas sina dagar som svältande studenter.

ramendan
Denna enkla handling lär Pastafarianer att vara glada över vad de har åstadkommit , och om de inte har åstadkommit något ännu kan de åtminstone vara glada över att de är Pastafarianer.  Detta är den minst kommersiella av de pastafarian helgdagararna eftersom du inte kommer att se några rabatterade varor till försäljning i samband med Ramendan någon gång snart. I slutet av Ramendan uppmuntras Pastafarianer att ge sina extra nudlar till dem som är mer behövande.

Valfritt eller Obligatoriskt?
Ramendan rekommenderas starkt men är inte obligatoriskt. Pastafarianism är inte en tvingande religion.

Internationella Öldagen

Första fredagen i Augusti.

Högtiden ägde rum för första gången 2007 i Santa Cruz, Kalifornien. Sedan starten har Internationella Öldagen vuxit från en liten lokal händelse i västra USA till en global fest spänner över 207 städer, 50 länder och 6 kontinenter.Internationella Öldagen har tre deklarerade syften:
1. Att samlas med vänner och njuta av smaken av öl.
2. Att fira de som är ansvariga för att brygga och servera öl.
3. Att förena världen under parollen öl, genom att fira öl från alla nationer tillsammans på samma dag..Deltagarna uppmuntras att ge varandra  ”gåvan av öl” genom att köpa varandra drycker, och att uttrycka tacksamhet till bryggerier , bartenders och andra öltekniker. I den internationella andan av semestern, föreslås även att deltagarna ska ta ett steg utanför sin inhemska/lokalt bryggda komfortzon och prova en öl från en annan kultur. Populära former av Händelser under Internationella Öl Dagen inkluderar: Upptappningen av nya eller ovanliga öl, dagslånga happy hours, öl flygning, TP-nätter och andra spel såsom öl pong,  samt bortgivandet av ölutrustning

Prata som en pirat dagen

International Talk Like A Pirate Day
19 september

En bra dag för Pastafarianer att fira sina Pirat-rötter, ungefär som Halloween. Pastafarianer uppmuntras att söka jäntor och grogg under denna semester; godis är valfritt. Det bör också noteras att detta kan vara en bra tid för evangeliska arbete, som grogg försvagar även den mest härdade sinnet och gör människor mer öppna för alternativa synsätt. Man uppskattas att hälften av de årliga omvandlingar till kyrkan Flying Spaghetti Monster äga rum på denna dag.

Pastafarianska Huvudbonads dagen

12 Oktober

startades av den österrikiska pastafarianska aktivisten Niko Alm för att fira kampanjen för att tillåta religiösa huvudbonader i officiella dokument, liksom andra mer rakt belagda religioner.
Alm kämpade i tre år för att övervinna religiös diskriminering av den österrikiska regeringen och få sitt körkort foto taget iklädd Pastafariansk huvudbonad. Hans banbrytande insatser lönade sig och han fick sitt körkort med fotot som visar honom bära en Pastafariansk huvudbonad. Varje 12 oktober hädanefter kommer att firas genom att deltagarna bär en pasta sil, ett durkslag, en pirathatt eller bandana offentligt, på jobbet, och i skolan. 12 oktober år utfärdandedatumet på Alms körkort.

Pastadagen

World Pasta Day
25 Oktober

En dag som inte nämns i evangeliet, förtjänar dock vår särskilda uppmärksamhet. Pasta är ett globalt livsmedel, det konsumeras på alla fem kontinenter, har obestridliga meriter, är lämplig för en dynamisk och hälsosam livsstil och kan möta både de primära livsmedelsbehoven och de på hög gastronomisk nivå.
World Pasta Day är den dag då människor över hela världen firar den kulinariska njutningen i osyrad deg, formad till roliga små former och som kokas för att producera pasta. En basföda för italiensk mat, först refererat till i Sicilien år 1154, är pasta ett livsmedel som konsumeras i världen. Pastadagen firas den 25 oktober varje år, och tanken bakom det utlöstes av Världs Pasta kongressen 1995. Om du vill fira Pastadag hemma: samlas runt bordet, tillsammans med dina familjemedlemmar , dela spagetti och köttbullar och tala högt till varandra, möjligen även gestikulera med en fingerkyss, som för att säga ”Eccellente!”.

Halloween

31 Oktober

En viktigPastafariansk semester eftersom det hedrar den tid då pirater strövade omkring på jorden i frihet. Pirater var hans nudlighets utvalda folk, och deras krympande siffror har haft en direkt effekt på omvärlden. Det antas att den senaste tidens ström av jordbävningar, orkaner och andra naturkatastrofer , liksom tillkomsten av den globala uppvärmningen, alla kan spåras tillbaka till den alarmerande minskningen av pirater världen. Pastafarianer klär ofta upp sig som pirater på Halloween och delar ut godis till barnen. I själva verket är det ett okänt faktum att de ursprungliga piraterna delade ut godis till barn, men denna praxis blev mindre vanligt efterhand som de blev förföljda. Under Halloween uppmuntras Pastafarianer  att resa runt i sina bostadsområden, som om de vore de sju haven, på jakt efter jäntor och grogg.

Högtidsdagarna
Holy Days

Detta omfattar i stort sett alla av de stora kommersiella helgdagar som firas av andra religioner. Runt julen, Hanukkah och Kwanzaa firar pastafarianer en vagt definierad högtid med namnet ”högtidsdagarna”. Holiday sker inte på ett visst datum utan syftar snarare till själva perioden. Eftersom vi avvisar dogma finns inga specifika krav på Holiday. Pastafarians firar högtidsdagarna precis som de vill ha det.

Helgdagarna sträcker sig över större delen av november och december, och det är intressant att fundera över hur mycket denna Pastafarianska religion har spridit sig under de senaste åren. Faktum är att många skolor och företag inte längre hänvisar till ”julen”, utan till ”Helgdagarna” istället. Detta är ett starkt bevis på vår snabba tillväxt, och vi känner att en särskilt tack bör gå ut till Wal-Mart i USA, som förkastade den kristna frasen ”Merry Christmas” till förmån för den Pastafarianska hälsningen ”Happy Holidays.” Vi uppskattar ert stöd.

Andra Helgdagar som Pastafarianer bör uppmärksamma är:

  • Gasparilla Pirate Festival (Sista dagen i Januari, Tampa, Florida)
  • Darwin dagen (12th of February)
  • Momofuku Andos Födelsedag, uppfinnaren av snabbnudlar (5 Mars)
  • Medvetenhetsdagen för Skörbjugg (2 Maj)